duminică, 24 mai 2020

Proprietățile apei




Molecula de apă(H2O) este formată din combinarea a 2 atomi de hidrogen cu unul de oxigen.
Proprietăți fizice ale apei:
  • punct de topire :0°C;
  • punct de fierbere: 100°C;
  • densitate maximă la 4°C: 1g/cm3;
  • masa moleculară: 18,01g/mol;
  • tensiunea superficială  la 20°C:72,75mJ/m2;
  • neelectrolit: apa pură nu conduce curentul electric.


Proprietăți chimice ale apei:
  • în apa lichidă moleculele sunt asociate prin legături de hidrogen;
  • în apa solidă se găseşte un număr de legături de hidrogen aproape dublu decât în apa lichidă; 
  • realizarea numărului dublu de legături de hidrogen începe de la temperatura de+4 grade Celsius.Astfel gheaţa are densitatea mai  mică decât a apei lichide si pluteşte deasupra apei.Această structură a gheţii explică şi punctul de topire ridicat al apei


Apa naturală constă în amestecul speciilor de izotopi ai oxigenului: 16O, 17O, 18O, cu 
cei trei izotopi ai hidrogenului: 1H, 2H, 3H. Combinarea acestora generează 18 specii de 
molecule de apă.
 Apa pură este întotdeauna un amestec de apă uşoară (H2O) şi de cantităti extrem de 
mici de apă grea (D2O) si apă hipergrea (T2O).














Sursa:
https://www.dedurizatoareapa.ro/blog/79_o-apa-pura-pentru-tine-o-apa-buna-pentru-casa
 https://www.didactic.ro/materiale-didactice/proprietatile-fizice-si-chimice-ale-apei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Buletin analiza apă